Ugrás a tartalomra

Községünkben már van a lakosság számára elérhető automata külső defibrillátor (AED).

Közzétéve 18.4.2023.

Kategória

Került már Ön olyan helyzetbe, hogy elsősegélynyújtásra szorult és mások segítségétől függött az élete? Nyújtott-e elsősegélyt másoknak, s ha igen, tudta-e, mit kell tennie?

Az életmentés egyik alapvető eszköze az újraélesztő készülék, vagyis defibrillátor, amelynek külső automata változata /rövidítve AED/ már községünkben is elérhető a lakosság számára.

Az AED egy könnyű, hordozható eszköz, amely áramütés segítségével segít helyreállítani a szívritmust. Defibrillációs elektródákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a szívritmus elemzését és szükség esetén több emberéletet is megmenthetnek.

 • Az AED készülék községünkben a vállalkozói inkubátorház épületében a Központi Pult mellett található /Mierová 956, 925 23 Jelka/
 • A készülék elhelyezkedését a bejárati üvegajtón zöld-fehér matrica jelzi.
 • A készülék használata előtt minden esetben hívja a 155-ös segélyvonalat
 • A készülék GPS koordinátái: 48.14370861079366, 17.506153669620563
 • A polgárőrség központi hívószáma: 0910 440 150, a polgárőrség a hét minden napján 24 órában elérhető. /Az AED használata előtt azonban a 155-ös segélyvonalat kell hívni./
 • Nyitvatartási idő: hétfő-szombat 7:00 – 22:00
 • Eszközhasználat: ingyenes
 • Eszközhasználat hangnavigációja: igen

 • Károsíthatom azt a személyt, akinek elsősegélyt nyújtok a defibrillátorrall?

Nem, mert ez a készülék megbízható, sokoldalú, és úgy tervezték, hogy szakemberek és amatőrök egyaránt használni tudják. Az AED-ek úgy vannak programozva, hogy észleljék egy személy szívritmusát és azt, hogy szükség van-e beavatkozásra. Automatikus vizuális és hangutasításokat tartalmaz, amelyek útmutatást adnak a felhasználónak, mikor kell leadnia az áramütést.

 • Használható-e az AED készülék a 155-ös vonal kezelőjének jóváhagyása nélkül?

Nem, a készülék használata előtt minden esetben fel kell venni a kapcsolatot a 155-ös vonal operátorával és hozzájárulását kérni a készülék használatához.

A defibrillátor használata a gyakorlatban:

 1. Ha Ön olyan hirtelen bekövetkezett eseménynek, balesetnek volt tanúja, amely emberéletet fenyeget, azonnal hívja a 155-ös segélyvonalat. Amennyiben a segélyvonal kezelője úgy ítéli meg, hogy AED-vel történő beavatkozásra van szükség, automatikusan felveszi a kapcsolatot Jóka község e célra kiképzett dolgozóival. Egy szakavatott személy szállítja tehát a defibrillátort a mentési helyre és folytatja az életmentést.
 2. Ha a felnőttkorú hívó úgy dönt, hogy saját felelősségére ő maga nyújt elsősegélyt, a 155-ös vonal kezelőjének jóváhagyása után azonnal átveheti a defibrillátort az inkubátorházban /vagy más felnőtt is átveheti/. A gyorssegély megérkezése előtt elsősegélyt nyújtó felnőttet továbbra is a vonal kezelője vagy maga a készülék hangos navigációja irányítja az AED készülék használatának menetéről. 

A Szlovák Köztársaság területén nincs törvényi kötelezettség a megvásárolt AED regisztrálására, de szándékunkban állt csatlakozni a nyilvánosan elérhető AED készülékek hálózatához. A https://155.sk/mapa-aed/ weboldalon elérhető AED térképen való közzétételével hozzájárulunk az AED-kel kapcsolatos lakossági tudatosság növeléséhez, valamint használatuk indokoltságához. A térképinformációk nem garantálják az AED készenléti állapotát. A készülék használatakor mindig hívja a 155-ös segélyvonalat!

Bízunk benne, hogy egyikünknek sem lesz szüksége a defibrillátorra. Tudjuk azonban, hogy válságos helyzetben minden másodperc számít, ezért úgy döntöttünk, hogy növeljük a túlélés esélyét.

Gondolkozzunk pozitívan, cselekedjünk megfontoltan!