Ugrás a tartalomra

Óvintézkedések erdőtüzek és gyúlékony anyagok szabadban való égetésének megelőzése érdekében

Közzétéve 10.4.2024.

Kategória

A Galántai Tűzoltó- és Mentőszolgálat Járási Igazgatósága felhívást adott ki a lakosság számára az erdőtüzek és gyúlékony anyagok szabadban való égetésének megelőzése érdekében.

A felhívás szövegének letöltéséhez kattintson ide::

Ön is segíthet csökkenteni a tűzesetek számát járásunkban! A megelőző intézkedések keretében videót teszünk közzé, melyet a linkre kattintva érhet el:

https://fb.watch/r2nGWAME6L/

Tisztelt polgárok !

A tavasz meleg és száraz időt hoz magával, ami a természetben előforduló tüzek számának növekedésében is megnyilvánul. A tűzesetek statisztikai adatai szerint a tüzek leggyakoribb oka az emberi nemtörődömség és figyelmetlenség. Minden állampolgár köteles betartani a tűzvédelmi előírásokat, tilos növényzetet, bokrokat, fákat égetni, tüzet rakni olyan helyen, ahol az továbbterjedhet, illetve a fokozottan tűzveszélyes időszakban tilos gyúlékony anyagokat égetni a szabadban. Az állampolgárok felelőtlen és meggondolatlan cselekedeteikkel nemcsak ömagukat, környezetüket, vagyonukat, hanem a természetet is veszélyeztetik.

A fűégetés minden évben visszatérő jelenség, ezért a Galántai Tűzoltó- és Mentőszolgálat Járási Igazgatósága felhívja a figyelmet az erre vonatkozó tűzvédelmi törvényre és felszólítja a polgárokat, hogy:

  • ne égessenek füvet vagy más száraz növényzetet
  • ne rakjanak a természetben tüzet, főleg olyan helyen ne, ahol gyúlékony anyagok vannak és ahonnan a tűz továbbterjedhet
  • erdőben ne dohányozzanak
  • a természetben kizárólag az erre kijelölt helyen gyújtsanak tüzet, de semmiképpen sem erdők területén
  • távozáskor a tüzet alaposan oltsák el

A növényzet, bokrok, fák égetése, valamint a szabálytalan tűzgyújtás 331 euróig terjedő pénzbírsággal jár.

Kedves polgárok, az erdők és a természet védelme mindannyiunk közös feladata, ezért tartsuk be a tűzvédelmi előírásokat és legyünk felelősségteljesek.