Ugrás a tartalomra

Tiltakozás az önkormányzatokat ért károk ellen

Közzétéve 21.2.2023.

Kategória

A Szlovákiai Városok Szövetsége (ZMOS) „Aki árt a városoknak és falvaknak, az az embereknek árt!” jelszó alatt tiltakozik február 22-én, szerdán 11.00 órakor a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa előtt.

A tiltakozással az önkormányzatok elsősorban a magas energiaárak okozta gondokra, valamint a központi hatalom önkormányzatokkal szembeni nem megfelelő hozzáállására hívják fel a figyelmet.

Az önkormányzati szövetség részéről a kormányt érő kritika egyik fő pontja az energiaár-visszatérítés kárpótlási rendszerére vonatkozó javaslat. A települések a múlt év október – decemberi energiaárak kompenzációját igénylik, továbbá kérik meghatározni a 2023. március 31. utáni energiaár-kárpótlás mértékét, valamint a 2024-es év elején elküldendő, a 2023-as év éves elszámolásának kompenzációját. Kíváncsiak a további intézkedéséekre is, amelyekkel segíti az állam az önkormányzatokat, hogy azok költségvetése ne dőljön be az elképesztő energiaárak miatt.

A ZMOS az elmúlt napokban, hetekben arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen kockázatot jelent az önkormányzatok számára néhány törvényjavaslat, köztük az önkormányzatok alapításáról szóló törvény módosítási javaslatai. A szövetség szerint ennek a de facto önkormányzati alaptörvénynek a tervezete jelentősen beavatkozik az önkormányzati és városi hatóságok hatáskörébe, de a polgármesterek hatáskörébe, illetve a hivatalvezetői pozícióba is.