Ugrás a tartalomra

Községünk a 2023-as évi nagy mértékű hulladékszelektálásért elismerő tanúsítványban részesült

Közzétéve 23.5.2024.

Tisztelt Lakosaink!

Örömmel tudatjuk Önökkel, hogy falunk a szelektív hulladékgyűjtést működtető ENVI – PAK rendszer részeként nagy mértékben hozzájárult a szén-dioxid termelés csökkentéséhez, ami egy speciális számítás alapján mennyiségben is meghatározható. Az ENVI – PAK 2023-ban 61.388.000 kg-mal csökkentette a kitermelt szén-dioxid mennyiségét…bármily furcsán is hangzik. Ez az érték egy átlagos személyautó 227 476 773 megtett km során termelt szén-dioxid mennyiségének felel meg.

Az ENVI-PAK rendszer célja a szelektív gyűjtés mennyiségének növelése és az újrahasznosítás. Annak ellenére, hogy országos viszonylatban a szelektálás csökkenő tendenciát mutat, az ENVI – PAK rendszeren belül sikerült tartani az átlagot meghaladó, 56,93 kg/lakos begyűjtési arányt, ami 3,33 kg-mal haladja meg az országos átlagot. A begyűjtött mennyiség 97%-a újrahasznosításra került. Az újrahasznosítás 96%-a az Európai Unión, illetve Szlovákián belül valósult meg. Ezzel kiküszöböltük a szállítást, s egyben óvtuk természeti erőforrásainkat. A szelektálás növelése érdekében rendkívül fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása, felvilágosítása. 2023-ban számos ismertető-szemléltető anyagot és tevékenységet biztosítottunk lakosaink számára, amelyekkel igyekeztünk a hulladék szelektálására ösztönözni mindannyiukat.

A hulladék mennyiségének visszaszorítása, a megfelelő szelektálás, a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása mindannyiunk közös érdeke.                                                                      Köszönjük, hogy az elmúlt évben is együttműködtek velünk közös célunkért: egy szebb és tisztább Szlovákiáért. 

Jóka Község 231 380 kg kiszelektált hulladékkal járult hozzá az ENVI – PAK országos eredményéhez. Köszönjük kedves lakosainknak!