Ugrás a tartalomra

Január 27. – A holokauszt nemzetközi emléknapja

Közzétéve 27.1.2023.

A dátum 1945. január 27-éhez kötődik, amikor a Vörös Hadsereg felszabadította a legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábort, melyet a nácik építettek a lengyelországi Auschwitz város közelében.

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort eredetileg politikai és hadifoglyok internálására használták. Fokozatosan bővítették ki egy hatalmas munka- és megsemmisítő koncentrációs táborrá azon zsidók számára, akiket Európából hoztak ide. 1941. szeptember 3-án itt használták először a gyilkos Zyklon B gázt, amely igencsak hatékonynak bizonyult, hiszen egyszerre 600 szovjet hadifoglyot és 250 másik foglyot öltek meg vele a gázkamrákban.

Az 1942. március 25-én Poprádról küldött első szlovákiai transzport is, amelyben ezer zsidó lány és fiatal nő volt, ebbe a haláltáborba tartott.

Az akkori szlovák állam területéről az első deportálási hullám során 19 transzportot küldtek az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborba. Az 1942-es őszi átmeneti felfüggesztés után 1944 őszén újraindult a szlovákiai zsidók megsemmisítő táborokba való deportálása. Összesen több mint 70.000 szlovákiai zsidó pusztult el koncentrációs táborokban.

Az Auschwitz-Birkenau-i náci megsemmisítő tábort 1945. január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg. A megdöbbent katonák mintegy 7600 csontig soványodott, de még élő foglyot szabadítottak ki.

Történészek becslései szerint a nácik körülbelül 1,2 millió embert öltek meg Auschwitzban. Túlnyomó többségük zsidó származású volt.