Ugrás a tartalomra

Folyamatban a vízvisszatartó intézkedések

Közzétéve 27.10.2022.

Kedves lakosaink!

Múlt hét óta folyamatosa dolgozunk falunkban az ún. vízvisszatartó intézkedések megoldásán. Első lépésként földalatti beszivárgó blokkokat építünk be, melyek feladata, hogy extrém mennyiségű csapadék esetén az utcákról a felesleges szűrt csapadékvizet az áteresztő altalajba tereljék.

A mai napig 8 helyen helyeztünk el ilyen berendezést a faluban. Jamová 2x, Nová cesta 1x, Trhová 2x, Ružová Dolina 1x, Slaná Dolina 2x. Továbbiakat a következő utcákba helyezünk: Štúrová, Mostová, Dunajská, Novojelčanská, Hlavná, Nová, Sládkovičová, Fábryho, stb.

Ezeknek a blokkoknak az a feladata, hogy csak szélsőséges esetekben avatkozzanak be. Körülöttük és sok más helyen árkokat alakítunk ki, amelyek feladata a csapadék minél tovább tartó visszatartása. Amint azt bizonyára mindannyian észrevették, a klímaváltozás problémája, ami már most megmutatkozik hazánkban, hogy két-három hónapig nem esik az eső, majd ebből az időszakból az összes csapadék egyszerre esik le rövid időn belül. Ez árvizeket eredményez, melyekbe be kell avatkoznunk úgy technikával, mint tűzoltóinkkal. A múltban az volt a tendencia, hogy minden csapadékot a föld alá tereltek…és ezzel meg is szűnt a probléma. Ma viszont ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert ha ilyen gyorsan a felszín alá vezetnénk a csapadékot, akkor egy-két nap múlva ismét hatalmas szárazság lenne, a száraz időszakok feleslegesen elhúzódnának, sőt hosszútávú és ellenőrizetlen szárazságot idéznénk elő. Szóval kiszáradt fák, fű, por, hőség… kész katasztrófa.

A feladatunk tehát az, hogy a vizet minél tovább a felszínen tartsuk. Mi a megoldás? Árkokat kialakítani, fákat ültetni, tavakat létrehozni. Mindezt azért tesszük, hogy felkészüljünk az éghajlatváltozás okozta kihívásokra.