Ugrás a tartalomra

2024. január 1-től tilos láncon tartani a kutyákat!

Közzétéve 6.12.2023.

Kategória

Felhívjuk az állattartók figyelmét a 2023. januárjától érvényben lévő törvényre, amely kimondja, hogy tilos a kutyák láncon való tartása vagy bármilyen más kötözési eszköz használata (kivétel a pórázon való sétáltatás). Ez azt jelenti, hogy ahol ideiglenesen vagy tartósan kutyát tartanak, az állat nem tartható láncon. A 2022. január 1. után született kutyákra már érvényben van a tilalom, az idősebb kutyákat legkésőbb 2024. január 1-ig kell véglegesen elengedni. Addig is az állattartóknak megfelelő környezetet kell kialakítaniuk a lánc nélküli kutyatartáshoz /pl. megfelelő kerítést/ és már mától engedjék naponta szabadon állataikat, hogy azok kielégíthessék mozgásigényüket.

Kérjük, legyenek felelősségteljesek és jelöljék meg kedvenceiket községi nyilvántartási címkével és mikrochippel. A kutya mikrochippel való megjelölésének kötelezettsége az állatorvosi ellátásról szóló törvény 19. § (11) bekezdése értelmében szükséges. Minden 12 hetesnél idősebb kutyát chippel kell ellátni.

Az 582/2004-es, a helyi adókról, valamint a települési hulladék és a kisméretű építési hulladék helyi díjáról szóló törvény alapján községünkben minden 6 hónapos kort betöltött ebet nyilvántartásba veszük. A nyilvántartott kutya gazdája részére az önkormányzat számmal ellátott nyilvántartási címkét állít ki, amelyet a kutya nyakörvére kell akasztani, hogy a kutya elveszése-megtalálása esetén munkatársaink azonosíthassák és visszaszállíthassák a gazdájához. A kutyák nyilvántartásba való felvételét ügyfélfogadási napokon, a jókai községi hivatalban lehet kérni.

Köszönjük, hogy tiszteletben tartják a törvényeket és megkímélik kedvenceiket a szenvedéstől!