Ugrás a tartalomra

Újra egy lépéssel közelebb kerültünk egy szebb és zöldebb falu megteremtéséhez – további 88 fát ültettünk ki a „Zöld falvak” projekten belül

Közzétéve 31.12.2022.

December elején 88 fát ültettünk el falunkban a „Biodiverzitás támogatása zöld infrastruktúra-elemekkel Szlovákia falvaiban – Szlovákia zöld falvai” országos projektből, melynek célja a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megőrzése és helyreállítása védett területeken kívül. A meglévő ökoszisztémák fás revitalizálásával igyekszünk javítani a környezet minőségét. A növényzeti elemek célzott telepítésévell hozzájárulunk a féltermészetes és természetes tájszerkezetek kialakításához. Az országos projekt a biodiverzitás és az ökoszisztémák megőrzése és helyreállítása mellett helyi szinten erősíti a klímafunkciót, a talajvédelmi és vízvédelmi funkciót, az ökoszisztémák tájalkotó funkcióját, valamint az urbanizált környezet enviromentális funkcióját. A jóváhagyott projektnek köszönhetően 14 765,80 eurót sikerült a megvalósításra fordítanunk.

A fákat a helyi művelődési központ közelében, az Őrangyalok kápolnája melletti parkban, az általános iskola melletti udvarban, a Ravasz utcában az Agrohobby üzlet felé vezető szakaszon, az iskola melletti buszmegállóban ( konkrétan a szentek szobrai közelében), valamint a vállalkozói inkubátorház mögött épülő parkban ültettük el.

Örülünk, hogy ismét kicsit „újraélesztettük” környezetünket. Aktívan részt veszünk azokban a projektekben, amelyekkel folytathatjuk a zöldövezetek, fasorok, virágágyások telepítését, mert ezek teszik szebbé falunkat, nem utolsó sorban pedig segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben.