Ugrás a tartalomra

Jókán csak a ténylegesen elvitt hulladékért fizetnek a polgárok! A TA3 hírtelevízió riportjában a község polgármestere, Ing. Gabriel Kiš:

Közzétéve 27.9.2023.

Községünkben a hulladékgazdálkodás a múltban is gyakran volt vita tárgya, sőt ma is az. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek nehezen fogadják el a változásokat és hogy a „települési hulladék kivitelének létszám szerinti átalánydíjas rendszere, amely független a keletkezett hulladék mennyiségétől”, sajnos nem motiválja az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre. Mostanáig sok önkormányzatnak nincs áttekintése a ténylegesen kivitt szemeteskukák mennyiségéről.

Az eredeti díjszabási mód igazságtalan volt azokkal szemben, akik szelektálták a hulladékot és megértették annak fontosságát. Községünkben az volt a távlati cél, hogy ezen a tényen változtassunk és magasabb szintre emeljük a települési hulladékgazdálkodást.

A változás 2022-ben állt be, amikor az igényes stratégiai tervezés után elképzeléseink végre megvalósultak. Az új rendszer lehetővé tette, hogy mi és más önkormányzatok csak a ténylegesen kiszolgált konténerekért fizessenek az exportcégnek, s így ellenőrizhetővé vált a hulladékgyűjtés pénzügyi költségeinek jogossága. Az ESONA rendszerből származó adatok lehetővé tették, hogy rendet teremtsünk a hulladékgazdálkodásban, ami ezt követően a települési hulladékok díjaiban nyilvánult meg.

Röviden összefoglalva: „Amennyi szemetet termelek, annyit fizetek, vagy minél többet szelektálok, annál többet spórolok.”

Az ESONA egy hulladékexport-kezelési rendszer városok és települések számára. A hulladéktartályok regisztrálásához egyedi RFID chipekkel ellátott címkéket használ, amelyek regisztrációs adatokat tartalmaznak. Minden hulladéktartály exportálása automatikusan rögzítésre kerül. A konténer begyűjtésekor a járműre szerelt leolvasó készülék a gyűjtőedényen lévő chipről regisztrálja az adatokat. A GPS koordinátákkal és a pontos idővel együtt, mobilhálózaton keresztül, közvetlenül az ESONA rendszerbe küldi azokat. Így a ténylegesen végrehajtott szemétkuka-elvitelről valós információk állnak az önkormányzatok, valamint az exportcégek rendelkezésére.

Ki merem mondani, hogy úttörők vagyunk / Szenc, Krásno nad Kysucou és Zsolna városokkal együtt/ a hulladék mennyiségének, valamint az elszállítási és likvidálási költségek csökkentésében, mert az elsők között voltunk, akik a rendszer használatának megkezdésével „nagy lépést” tettek ” a rend kialakítása, a költségmegtakarítás és a környezetjavítás érdekében.

Községünkben az új módszer bevezetése után szinte azonnal láthatóak voltak az eredmények és megnőtt a kommunális hulladék szelektálásának aránya. Sok, becsületesen szelektáló polgár kérését is figyelembe vettük, akiktől a szemeteskukákat sokszor félig megtelve ürítették ki. Az új rendszer szerint minden háztartás annyit fizet, amennyi szelektálatlan hulladékot termel. Ez egy motiváló és tisztességes módja a szemét díjazásának.

Az elektronikus nyilvántartásnak és a lakcímdíj bevezetésének köszönhetően megakadályoztuk a hulladék elszállítási költségének rendkívüli emelését.

Szilárd meggyőződésem, hogy ha továbbra is következetesek leszünk és a szelektálás fontosságának jegyében cselekszünk, másokat is rávezethetünk erre a jó útra.

Kedves lakosok, figyelmükbe ajánljuk a MIM s.r.o. és a TA3 együttműködésével készült, az ESONA rendszerről szóló riportot, amelyet a TA3 hírtelevízió sugárzott.

A riport megtekintéséhez kattintson ide:

https://www.youtube.com/watch?v=ndN1xuYvvB0