Ugrás a tartalomra

Május 8. – A fasizmus felett aratott győzelem napja

Közzétéve 7.5.2024.

A második világháború milliók életét oltotta ki, tette tönkre, sokakat pedig még ma is érint. Számtalan ember veszítette el otthonát, családját…  Az öldöklés, halál, állandó félelem, a rossz gazdasági és társadalmi helyzet a világ országaiban olyanok életére is rányomta bélyegét, akik még soha nem tapasztalták meg a háború borzalmait.

A mi generációnk talán már el sem tud képzelni ekkora kegyetlenséget. Lehetséges, hogy ember az embernek ennyi fájdalmat okozzon? Sajnos, napjainkban is azt tapasztaljuk, hogy ez bizony nagyon is lehetséges. Az emberi önzés, irigység, intolerancia, harag könnyen vezethet sovinizmushoz, nacionalizmushoz, antiszemitizmushoz, fasizmushoz, politikai demagógiához vagy akár az erőszak szélsőséges formáihoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az aktuálisan zajló fegyveres konfliktusok Ukrajnában, Izraelben, Etiópiában… A háborúk tavaly több mint 238 ezer áldozatot követeltek a világon. Megannyi hiábavalóan kioltott ártatlan élet…

A történelmet nem tudjuk megváltoztatni. A jövőt sem tudjuk mérvadóan befolyásolni. És nem valószínű, hogy megakadályozhatjuk az esetleges háborúkat. De kezdetnek talán elég, ha békét kötünk önmagunkkal, szomszédainkkal, haragosainkkal. Kezdetnek ígéretes, ha türelmesek, megértők, elfogadók, együttérzők leszünk. Kezdetnek reményteli, ha emberek maradunk.