Ugrás a tartalomra

Őrangyalok kápolnája körüli park ünnepélyes névadója ,,Takách park”, 2023.10.28.

Közzétéve 3.11.2023.

Az Őrangyalok kápolnája körüli parkot 2023.10.28-án ünnepélyes keretek között „Takách park“-nak nevezték el. A kápolnát, melyben a Takách család néhány tagja nyugszik és mely napjainkban is községünk jelentős szimbólumai közé tartozik, a Takách család építette a 18. században. A család gyökerei a 12. századig nyúlnak vissza. Többen közülük fontos tisztséget töltöttek be községünkben, de megyei és országos szinten is.

Kiš Gabriel, Jóka község polgármestere, a község képviselőtestületének tagjai, a Csemadok helyi alapszervezete és a látogatók tisztelettel üdvözölték a Takách család leszármazottait, akik Magyarországról érkeztek, hogy részt vegyenek az ünnepélyen. Kezdetben jókai népdalokat hallhattunk a Keresztelő Szent János templom kórusának előadásában, majd ünnepi beszédet mondott községünk polgármestere, ezt követően vendégeink közül Takách Ágnes asszony és Radó Gabriel úr. A tábla leleplezése után Nagy Tibor tiszteletes és Kiss Tibor lelkész megáldotta a parkot és annak használóit. Falunkban, ahogy a környéken szinte mindenütt, sok mese és monda született. A kápolnánkhoz is kötődik egy, melyet Ruman Tamás, helyi önkormányzati képviselő olvasott fel nekünk.

Az ünnepség után a résztvevők átvonultak a helyi vállalkozói inkubátorházba, ahol Görföl Jenő helytörténész, író tartott előadást Takách Gyula naplójából, aki Görgei Artúr segédtisztje volt és naplóba jegyezte élményeit, érzéseit, az 1848-as forradalom idején is.

Az előadás után a polgármester úr mindenkinek megköszönte a részvételt és a figyelmet. Takách Ágnes és családja őszinte háláját fejezte ki ezért a szép gesztusért, hogy a park őseikről lett elnevezve. Mindez után fogadás várta a vendégeket.

Rendhagyó volt ez az ünnepség, mivel régen nem éltünk át hasonlót. Örülünk, hogy tiszteletünket fejezhettük ki múltunk előtt, melyet egyidejűleg jövőnkkel is összekapcsoltuk.