Ugrás a tartalomra

A Föld napja – Tavaszi nagytakarítás 2023

Közzétéve 27.3.2023.

,,Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Kedves Jókaiak!

Az évek során meggyőződtünk róla, hogy lakosaink számára valóban fontos falunk és környezetünk tisztasága. Örömmel látjuk, hogy velünk együtt támogatják a „Föld napja – Tavaszi Nagytakarítás” ötletét.

Eredetileg a „Föld napjára” április 22-re terveztük ezt a rendezvényt, de mivel az olyankor már gazdagon burjánzó fűből, gazból nehéz kiszedni a szemetet, egy korábbi időpontra tettük át az akció megvalósítását.

2023. március 25-én egy olyan csapat gyűlt össze a helyi önkormányzati hivatal előtt, akiknek fontos környezetünk minősége, a természet szeretete és védelme, s persze, időt is tudtak szakítani ennek bizonyítására. Az eligazítás, szervezési kérdések megvitatása és a munkaeszközök kiosztása után vadászok, tűzoltók, képviselők és számtalan önkéntes fogott hozzá, hogy a falunk kül- és belterületein felgyülemlett hulladékot eltakarítsák. Kisebb csoportokat alkotva dolgoztak, mindenki a számára kijelölt helyen.A szemét elszállításához a község és önkéntesek biztosítottak járműveket, utánfutókat, traktorokat. A munka végén finom gulyással kedveskedtünk a résztvevőknek.

A helyi hangszóróban folyamatosan referáltunk a munkálatokról és a lakosságot is egy kis tavaszi munkára ösztönöztük. A tavalyihoz hasonlóan, idén úgy döntöttünk, hogy motiváljuk lakosokat és kiválasztottuk a 3 legszebb utcai zöldövezetet. Nem az előkerteket értékeltük, hanem a házak előtti tereket. Figyelembe vettük a tisztaságot, a gondozott zöldfelületet, az összképet és benyomást.

 A versenyt a következőképpen értékeltük:

1.helyezett: Szugla utca 1082/22

2.helyezett: Gödör utca 1068/24

3.helyezett: Sós völgy 69/4

A nyerteseknek szívből gratulálunk!

Köszönet illet minden lakost, aki részt vett ebben a hasznos közösségi munkában!

Bízunk benne, hogy évről évre egyre többen kapcsolódnak majd be ebbe a takarítási rendezvénybe. A legnagyobb győzelem azonban az lenne, ha minél több embert sikerülne környezetünk és a  természet tiszteletére és védelmére ,,nevelnünk“. Hogy mennyire indokolt ez a rendezvény, az is bizonyítja, hogy évről évre egyre kevesebb hulladékot találunk. Továbbá egyre többen vannak, akik támogatják ezt a kezdeményezést és aktívan részt vesznek benne.