Stalo sa už tradíciou, že v období fašiangov v našej obci usporiadame zabíjačku. Tieto naše zabíjačky sa trochu odlišujú od tých starých zaužívaných, lebo veď vieme, že zabíjačky našich predkov sa niesli v duchu starých tradícií.
Snažíme sa nimi priblížiť atmosféru tradičných starých zabíjačiek špecialitami, výbornými jedlami a dobrou náladou. Kedysi bol zabíjačkový deň, naplnený celodennou únavnou prácou, tento náš je však dňom ochutnávania výborných zabíjačkových špecialít, pochúťok a rozhovorov pri varenom vínku. To však vôbec neznamená, že je s tým menej práce. Našim cieľom je sprostredkovať chute a zážitok obyvateľom obce.
Príprava sa začína už týždeň pred zabíjačkou, kedy je nutné zaobstarať všetky potrebné veci, pripraviť kotle, korytá. V piatok sa vyrábajú zabíjačkové špeciality, krája slanina na masť, v kotloch sa už varí huspenina, žobrácka kaša, pripravujú sa jaternice, klobásky a pripravuje sa všetko čo musí vychladnúť, aby bolo pripravené na nasledujúce ráno, kedy začnú prichádzať zákazníci. Medzitým však treba umyť všetky hrnce, korytá, kotle a ostatné veci, ktoré sa celý deň používali. Čo sa nepripravilo v piatok, to sa bude dorábať v sobotu čerstvé. Najväčším šlágrom sú vždy oškvarky, z nich by sa minulo akékoľvek množstvo.
Priebeh zabíjačky bol aj tento rok obdobný. Mnoho zaneprázdnených rúk pracovalo na tom, aby všetky zabíjačkové špeciality boli načas pripravené, chutné a bolo ich dostatok. Môžem povedať, že sa to dá dosiahnuť iba súdržnou a dobre organizovanou prácou.
Chcem sa poďakovať všetkým pomocníkom, poslancom, zamestnancom obecného úradu, členom poriadkovej služby, členom Futbalového klubu Jelka, kuchárkam základnej školy a samozrejme Vám, našim občanom, že ste sa zúčastnili na tomto podujatí.
Dúfame, že Vám naše zabíjačkové špeciality chutili.